"ADRIA-MARKETINGESEK A BALATONÉRT!" Tengermelléki turizmusban is jártas marketingarcok szakmai segítségnyújtása a Balaton jobb megértéséhez a balatoni turizmus szereplői, felelősei, döntéshozói számára. A Balaton-márkázók közössége nyitott szakmai platformként keres gazdát a Balatonnak, a problémáknak, elemzi a magyar tenger aktuális sorskérdéseit, irányt mutat a szakmai tévelygések sűrűjéből. Egy márkaszemléletű párhuzamos szakmai világot építve teszi értelmezhetővé a Balaton megoldóképletét.

2015. február 19., csütörtök

Nyílt levél a miniszterelnökséghez a Balatonért!Tisztelt Lázár Miniszter Úr! Tisztelt Kormánytagok!


A Fidesz felelős politikai köreihez címzett nyílt tanácsadó levelemmel egy általam önkéntesen és önerőből menedzselt nemzeti ügyre kívánom felhívni a kormányzati és társadalmi figyelmet. 

Elszánt marketingszakemberként kérek kormányzati mentőövet szárnyaim alá vett jóbarátomnak: a BALATONnak. Szakmai üzenetem pontos megértéséhez most az Önök fülébe is eleresztek egy marketingüvöltést a Balatonért, hogy rámutassak nemzeti büszkeségünk tarthatatlan helyzetére:

A Balaton évek óta pengeélen táncol, sodródik: nincs gazdája, irányítása, felelős vezetése, önkormányzata és saját költségvetése. Nincs önálló menedzsmentje, egységes Balaton-menedzselési terve, hozzáértő régiómarketingese, átfogó arculati és márkakoncepciója. Nincs olyan összbalatoni szervezet és régiós terv, ami szakmailag, stratégiailag egyaránt zsigerből érezné a Balatont és irányt tudna mutatni a változásokhoz. A turisztikai szolgáltatók és a tóparti önkormányzatok körében nincs gazdasági érdekazonosság, következésképpen nincs összefogás sem. Ezért látható jövőképe sincs a Balatonnak.

De van jó pénzért kinevezett miniszteri biztosa, aki ugye a Balaton kormányosa lenne, ám eddig még a hajóját se nagyon láttuk, mivel kerüli a szakmai ütközéseket, meg hát a veszprémi választás ügyeivel van kezdetektől elfoglalva.

Pedig a Balaton Barátai Márkaműhely alapítójaként szakmai és kormányzati körökben hónapok óta kongatom a harangot: a Balaton - ami e pillanatban is egy tárca és törvény nélküli gazdasági húzóágazat kivéreztetett igavonója, rosszul tartott fejőstehene, a nemzeti turizmus állatorvosi lova - bajban van!

Évről-évre romlik a versenyképessége, a vonzereje, az imázsa, a hírneve. Romlanak a mutatói is, a tendencia szerint az adriai magyar vendégéjszakák száma idén már meg fogja haladni a Balatonét. Ennél is riasztóbb, hogy a 2014-es vendégéjszakaszám-növekedés az összes hazai régió közül a Balatonnál volt a legalacsonyabb, így a régiók rangsorában a kilencedik, vagyis utolsó(!) helyre szorult mind a belföldi, mind a külföldi turizmus számait összehasonlítva.

Szakmai védőpajzs helyett hazugság lengi körül a Balatont, hamis statisztika-ferdítők és magyarázók, fiókba gyártó álstratégia-készítők évről-évre ismétlődő és megbukó hazugságai.
Ennek köszönhetően a Balaton továbbra is egy kockázatos termék és erőtlen márka, ami szakmai-gazdasági jövőkép nélkül egyre kevesebbeknek biztosít megélhetést, egyre nehezebb feltételek mellett.

Szeptemberben kinevezett turisztikai helyettes-államtikár ide, balatoni miniszteri biztos oda: semmilyen nyilvánosan kidobolt és kikiáltott biztató, irányadó, felelős gondolat nincs ma a Balatonról
(kivéve azt a Balatont földrajzilag is elcsatoló-újraosztó biztosi víziót, ami a politikai erővonalak mentén megálmodott Bakony-Balaton régió fizikai és szellemi központjaként már Veszprémet pozícionálná a Balaton új fővárosának). Pedig 2014 médiaszennyes tóparája az egész ország számára, így a szakmának, a politikának is fehéren-feketén megmutatta: a régiómarketing lebénult, a tókommunikáció mostanra kritikussá vált. Olyannyira, hogy ma már a kritikusok gondolkodnak a felelősök helyett a megoldáson. Gazdát keresnek a Balatonnak, a problémáknak, szakmai és civil összefogást kezdeményeznek a változásokért.

Mivel jövőbe látó régiómarketinges stratégiaalkotásra sem a most csírázó balatoni TDM szervezetek és szövetség, sem az állami tómarketinges leányegylet még nem alkalmas, ezért segítségképpen pár barátommal Adria-marketinges tapasztalataink alapján dobunk mentőövet a Balatonnak és tartunk fenn marketinges ingyenkonyhát, ami ontja a változáshozó jó gondolatokat, eddig is számos tómentő recepttel, stratégiai iránymutatással szolgált a szakma és a média felé. De az ingyenebédnek holnaptól vége.

A szakállamtitkárság és kormánytagok is figyelemmel követik a Balatonért tett erőfeszítéseimet, amiről folyamatosan tájékoztatva vannak. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy az állam – teljes szakmai süketség mellett – tudatosan tartja magát távol a problémától.
Üres szólamokon és bedobott programocskákon túl, nincs valós, hathatós és fenntartható módon történő állami szerepvállalás. A kormányzati felelősök partnerségi kezdeményezéseink elől is kitérnek csak azért, mert zavaró számukra, hogy a független Balaton Márkaműhely létrejötte valójában a Magyar Turizmus Zrt., illetve a nem létező turizmuspolitika és turizmusirányítás közös szakmai kudarcának a terméke. 

Pedig nincs más a szakmában, aki jobban értené a problémakört és élesebben látná az utat, a Balaton megoldóképletét. Bátran kimondható: a Balaton szószólójaként és élenjáró stratégiai gondolkodójaként mostanra már nemzetközi szinten is magam mögött tudhatom a szakma támogatását, ami mellé már csak egy erős politikai akarat hiányzik: az Önöké.

Tény: a Balaton ma egy csúnyán sorsára hagyott nemzeti vállalkozás, és pont úgy is működik, mint ahol hozzá nem értő kisrészvényesek (önkormányzatok) kényszeresen menedzselnek egy bukdácsoló, irányítás nélküli céget: pengeélen táncol.

Közös cél lenne, hogy mielőbb felálljon végre egy ütőképes Balaton-menedzsment, amiben gazdátlan feladatok sokaságát felkarolva márkaműhelyünkkel szívesen vállalok segítő szerepet. Ehhez kérem támogató együttműködésüket a Balaton nevében! Köszönöm!

Üdvözlettel és barátsággal,

Máté József
a Balaton Habony Árpádja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése